Nieuws!


BASISCURSUS KATTENGENETICA VAN HET NOK 2021

Genetica cursus 2021 NOK.

In de kattenbladen en op internet is een enorme hoeveelheid informatie over de genetica bij katten te vinden. Het probleem hierbij is echter dat het vaak moeilijk te begrijpen is wanneer men nog niet over een zekere basiskennis beschikt. Voor zover deze basisinformatie in geschreven vorm beschikbaar is valt het meestal niet mee om deze zich al lezend eigen te maken. Een mondelinge uitleg en de mogelijkheid om vragen te stellen of iets op een net andere manier nog eens uitgelegd te krijgen maakt het allemaal veel eenvoudiger. De door het NOK georganiseerde basiscursus kattengenetica biedt deze mondelinge uitleg en de mogelijkheid om vragen te stellen. U zult merken dat het daarna een stuk eenvoudiger is uw kennis met behulp van andere bronnen uit te bouwen.

De docenten van de cursus zijn Geneviève Alidarso en de bestuursleden van het NOK. 

Op de eerste avond worden alle basisbegrippen (chromosomen en genen, mitose en meiose, recessief en dominant) besproken en wordt de vererving van de kleuren zwart en rood en alle daarvan afgeleide kleuren behandeld.

Op de tweede avond komen de agouti, tabby, zilver en golden aan bod, plus de vererving ervan.

De derde avond worden de albinoreeks (volledig gekleurd, Siamese, Burmese en Tonkanese aftekening), wit, white spotting en white gloves behandeld en is er een korte bespreking van enkele erfelijke afwijkingen bij katten.

De vierde avond wordt besteed aan stamboom lezen en worden de verschillende foksystemen  (met de voor- en nadelen van lijnteelt en inteelt) behandeld.

De cursus kost 125 Euro. 

Deze kosten zijn voor de vier cursusavonden, inclusief materiaal; hand-out van de presentaties plus een werkboek met oefeningen.

Tevens koffie en/of thee inbegrepen 

De cursusavonden zijn op 22 september, 29 september, 6 oktober, 13 oktober.

Tijden; 20.00 uur  -  22.00 uur

Let op!, een nieuwe locatie!

Adres; Recreatiecentrum H2O

             De Uithof 1 

              3481 WE Harmelen

             Tel: 0348-441805

Inschrijven kan door het aanmeldformulier in te vullen 


In memoriam 

FINET KREDIET

9 augustus 1951 -  23 februari 2021  

finet krediet

Afgelopen week bereikte ons het verdrietige bericht dat Finet is overleden.

Ze was al geruime tijd ernstig ziek en leefde in, zoals ze het zelf noemde, ‘geleende tijd’. Uiteindelijk heeft ze de strijd met deze verschrikkelijke ziekte verloren. 

Finet was al sinds 1986 lid van het NOK. Ze vond veel plezier in het keuren en heeft menig examen afgenomen. Ze was rechtdoorzee en een goede kattenkeurmeester. Haar liefde voor dieren kon je niet ontgaan zodra er katten bij haar op de keurtafel kwamen. Ze fokte in het verleden zelf Heilige Birmanen maar was de laatste jaren druk met haar geliefde Springer Spaniëls. Het zal voor Finet in haar laatste levensfase ontzettend moeilijk zijn geweest om een goed thuis te zoeken voor haar eigen geliefde dieren. Heel triest en verdrietig.

We denken aan haar dierbaren en wensen hen veel sterkte en kracht.

Rust zacht Finet


Welkom op de vernieuwde website van het NOK! 
Er zijn nog steeds werkzaamheden gaande dus we hopen dat u wat geduld heeft hiermee.


Vr. Groet
NOK 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zondag 16 februari 2020 is Dirk Raemdonck op de show van de BCF te Arendonk (België) geslaagd voor het praktijkexamen Perzen en Exotics. 

Op zondag 1 maart is Anne-Marie Mariën op de show van de NLKV geslaagd voor het praktijkexamen Maine Coon.

Op zondag 1 maart is Natasja Heutink eveneens op de show van de NLKV geslaagd voor het praktijkexamen Bengaal, Ocicat en Egyptische Mau

Allemaal van harte proficiat!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IN MEMORIAM

LOUS WEIMAR

14-10-1947  -  26-10-2019

Vandaag, 29 oktober, bereikte ons het verdrietige bericht dat afgelopen zaterdag 26 oktober Lous Weimar is overleden op 72 jarige leeftijd. Lous was lid van het NOK sinds 1982. Ze was een bevlogen keurmeester met een grote passie voor katten. Ze heeft veel voor het NOK betekend, onder andere door haar bijdrage aan de seminars, de statuten, de standaarden en de vergaderingen. Ze was betrokken, trouw, hartelijk maar bovenal een lieve collega met veel kennis en ook de kunst om deze over te brengen aan leerlingen en fokkers. Menig leerling keurmeester heeft veel van haar geleerd. 

Een groot gemis, in het bijzonder voor haar man, kinderen, kleinkinderen en allen die haar dierbaar waren. Wij wensen alle nabestaanden heel veel sterkte. 

                                                                              *******                                       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ons eerstvolgende seminar is op 23 november 2019. De rassen die deze dag centraal staan zijn de Ragdoll, de RagaMuffin, de Heilige Birmaan en de American Curl. Verder info vindt u bij SEMINARS /eerstvolgende seminar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

De data voor GENETICACURSUS 2020 zijn inmiddels ook bekend!!

Vier dinsdagavonden, t.w. 24  en 31 maart, 7 en 14 april.

Meerdere info volgt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raymond Hovens is op de show van de NRKV op 22 september geslaagd voor het praktijkexamen Heilige Birmaan en Ragdoll!

Van harte proficiat Raymond!

De eerstvolgende gelegenheid om theorie-examen te doen is op zaterdag 11 januari 2020 in de Hilt te Eemnes, aanvang: 13.00 uur .

Gelieve minimaal vier weken van te voren aan te melden middels formulieren/aanmelden examen.